( wg. Centralnego Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego)
Wilgotność % | 19 | 13 | 13 |
Zawartość tłuszczu % /sm | 0,005 | 0,7 | 0,8 |
Zawartość białka % /sm | 0,06 | 0,35 | 0,4 |
Popiół % /sm | 0,4 | 0,1 | 0,2 |
Fosfor % /sm | 0,08 | 0,02 | 0,06 |
Zawartość amylozy % /sm | 21 | 28 | 28 |
Zawartość amylopektyny % /sm | 79 | 72 | 72 |
St. polimeryzacji cząst. skrobi | 14,000 | 3,000 | 3,000 |
Maksymalna lepkość [BU] | 800(3%) | 600(6%) | 250(6%) |
Rozpuszczalność w 95 °C [%] | 82 | 48 | 25 |
Zdolność pęcznienia[1g H2O/1g ] | >1000 | 71 | 24 |
Temp. kleikowania [°C] | 61 | 65 | 67 |